Oud of toch niet zo oud? – De mens

Een model van een “neanderthaler” in een museum, alsof dit iets enorm bijzonders betreft. De Inuit in Groenland en Canada leefden tot voor enkele honderden jaren ook zo, hetzij iets dikker gekleed… Foto: Einsamer Schütze, Wikimedia.

Neanderthalers worden vaak als wildemannen afgebeeld, gekleed in dierenhuiden, met een knots of speer in de hand. Ze worden als een “primitieve” mensensoort beschouwd, terwijl het hersenvolume aanzienlijk groter was dan dat van de huidige doorsnee mens.

Schedelvormen

Het is ook een illusie om te denken dat de neanderthaler een “uitgestorven” aparte mensensoort is, die “tienduizenden jaren geleden” uitstierf, want bovenstaande schedel zou zomaar afkomstig kunnen zijn van de Russische bokskampioen Nikolai Valuev:

Foto: 1.bp.blogspot.com
De laatst levende neanderthaler, of gewoon een uit de kluiten gewassen persoon? (2,13 meter hoog en 149 kg zwaar) Foto: Getty Images.

Neanderthalers zijn dus geen aparte soort, maar gewoon een variant van het menselijk ras, want er lopen vandaag nog heel wat mensen rond met gelijkaardige schedelvormen. Vaak zijn deze afwijkingen te wijten aan genetische aandoeningen. In het geval van de “neanderthaler”, of in het geval van de Russische bokser: gigantisme, door overmatige productie van het groeihormoon. Acromegalie kan hier ook een rol gespeeld hebben (waardoor vooral overmatige groei optreedt in het kaaksbeen, bij de wenkbrauwen, en aan handen en voeten enz.).  Niets “primitief” dus.

Idem met onze andere “voorouders.” De schedels van Homo heidelbergensis zouden zomaar afkomstig kunnen zijn van deze aboriginalvrouwen:

Foto: debrapascalibonaro.com

Idem met andere schedelvormen. Men schrijft een ietwat anders uitziende schedel onmiddellijk toe aan een “andere soort”, terwijl het gewoon een variant van de huidige, hedendaagse mens is.

Schedel van “Homo floresiensis”. Foto: wikimedia

Het is nu algemeen erkend dat de schedel van de Hobbit-mens (zogezegd Homo floresiensis) afkomstig was van iemand met microcefalie. Een voorbeeld van individuen met microcefalie zijn mensen met deze genetische aandoening: het erfelijke Laron-syndroom:

Foto: peterbowes.com

Of pygmeeën, mensen met een gelijkaardige vorm van erfelijke dwerggroei:

Foto: mendosa.com

Jagers-verzamelaars

Jagers-verzamelaars zijn ook geen fenomeen van “tienduizenden” jaren geleden, dit zijn voorbeelden van hedendaagse mensen:

Om jagers-verzamelaars te zien hoeft men niet naar het museum te gaan om wassen beelden te bekijken van voorstellingen van “duizenden jaren geleden”. Hier twee ‘bushmen’ die vuur maken (Zuid-Afrika, 2005). Foto: Ian Sewell, Wikimedia.
Jagende Inuit. Enige verschil met pakweg 200 jaar geleden: nu gebruiken ze ook een geweer. Foto: educapoles.org
Twee Papua-vrouwen in een strooien rok, met op de achtergrond een strooien hut. Foto: Wikimedia, publ. dom.

Toch allemaal niet zo oud dus…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s