De uitgestorven ‘zwinkokkel’ ontmaskerd als een levend fossiel (update)

Iedereen kent wel die verweerde oude stukken schelp die men op de Vlaamse en Zeeuwse stranden kan vinden: het zijn stukken van de zogenaamde zwinkokkel (+Venericor planicosta). Deze soort zou in het Eoceen geleefd hebben, tot zo’n 41 miljoen jaar geleden, en zou dan zijn uitgestorven. Het geslacht Venericor, waar deze schelp werd in geclassificeerd, wordt als geheel uitgestorven beschouwd.

Eind januari was ik in de Baai van Heist, een natuurreservaat en een fossielenvindplaats. Ik vond er heel wat intacte kleinere losse kleppen zwinkokkels (20-40 mm) en enkele fragmenten van aanzienlijk grotere exemplaren, waaronder één die wellicht 100 mm moet zijn geweest. Die grotere fragmenten zijn doorgaans sterk verweerd. Op andere Vlaamse stranden kun je ze ook vinden tussen het opgespoten zand, maar ze zijn daar zeldzamer. Ik heb er vroeger nog in Oostende gevonden.

Op wikipedia lezen we dat de schelp doorgaans 60 mm groot is.

De zwinkokkel is niet gelijk aan de gewone kokkels en zogenaamde hartschelpen die men op het strand kan vinden, en wordt in een geheel andere orde en familie ingedeeld. Het verschil is vooral te zien aan het slot.

Links: een zwinkokkel van 33 mm groot (+Venericor planicosta); rechts: een gewone kokkel (Cardium edule).

De zwinkokkel heeft ook een opvallend dikke schelp. Sommigen denken dat dit komt doordat deze schelp miljoenen jaren oud is, maar dat is onzin. Dit was gewoon een soort die een dikke schelp aanmaakte.

De zwinkokkel komt hier in de Noordzee niet meer voor. Er worden dan ook geen recente kleppen meer gevonden. De soort is hier verdwenen. Wellicht leefde deze in onze streken toen de zeeën hier warmer waren. Maar is de soort op zich geheel van de aardbodem verdwenen en totaal uitgestorven? Komt deze schelpvorm, met dit type slot, nergens meer voor?

Ik zocht en vond binnen dezelfde orde en familie waartoe de zogezegd uitgestorven Venericor behoort, deze nog bestaande vorm: Cardiocardita tankervillei (voorkomen: Atlantische kust van midden West-Afrika). Ik was in staat om twee exemplaren te bekomen. Eén is afkomstig uit Gabon, de andere uit Senegal.

Deze soort heeft een dikke schelp, een slot en ribben identiek als deze van de zwinkokkel. De schelp kan vrij groot worden. Bovenstaande exemplaren zijn ca. 50 mm.  De vorm varieert wat. Vergelijken we deze nu even met de zwinkokkel:

Cardiocardita tankervillei heeft alle kenmerken van de zwinkokkel. Zelfs de mantellijn en spierindrukken komen exact overeen!

Polymorfisme bij mollusken

Zoals ik ook reeds hebben aangetoond is er veel vormvariatie mogelijk bij schelpen. Van één soort kun je vele vorm- en kleurvariaties hebben. Denk maar aan het nonnetje (Macoma balthica) dat in drie verschillende kleurvormen voorkomt (beige, roze en geel), en de eetbare mossel (Mytilus edulis) die ook heel wat vormvariatie vertoont.

En de variatie in grootte is uiteraard ook doodnormaal: dat hangt af van hoe oud de schelp geworden is. De maximale grootte wordt epigenetisch bepaald, en heeft dus twee factoren: de inwendige (genen) en de uitwendige (milieu). Dit kan dus in de tijd ook variëren.

Conclusie

Is de zwinkokkel dus uitgestorven? Neen. Deze schelpvorm is enkel in het Noordzeegebied verdwenen, maar komt elders wél nog voor, onder andere meer zuidelijker in de Atlantische Oceaan, in de meer tropische gebieden. Er is ook geen bewijs dat de zwinkokkel 41 miljoen jaar oud zou zijn. De fragmenten van de grotere exemplaren kunnen dan wel verweerd zijn, maar de kleinere exemplaren worden vaak wel vrij intact gevonden. De grijze verkleuring is vaak identiek aan deze van de gewone kokkels “uit het Pleistoceen”, waarvan sommige exemplaren toch ook aanzienlijke verwering kunnen vertonen. Het zijn de uiterlijke sleutelkenmerken die tellen, niet het gebied van voorkomen. Komen die kenmerken overeen? Dan heb je met dezelfde soort te maken. Punt.

2 reacties

 1. Prima artikel, zeer rijkelijk aan bewijsvoering, ik had maar één vraag waarmee alles staat of valt: beweren de naturalisten wel delijk dat de ‘Zwinkokkel’ uitgestorven is, want het is maar al te gemakklijk om iets te weerleggen wat door niemand beweerd wordt? Een klein beetje opzoekwerk geeft een overduidelijk, ongenuanceerd antwoord dat luidt: ‘Zwinokkel’, miljoenen jaren geleden uitgestorven.
  https://www.bnnvara.nl/vroegevogels/artikelen/zwinkokkel-gevonden-op-texel
  https://www.strandvondsten.nl/tweekleppigen/zwinkokkel/
  https://m.facebook.com/zwinnatuurpark/photos/a.232402473447173/2280997831920950/?type=3&source=54

  Ik begrijp die ‘wetenschappers’ echt niet. Het is toch geen schande om te zeggen dat je iets (nog) niet kunt verklaren, waarom toch altijd die waslijst van leugens om hun evolutietheorie zuurstof te geven?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s