Varens: “Primitief” of vernuftig?

Aan de universiteit werd ons verteld dat varens en paardenstaarten ‘primitieve planten’ zijn, omdat ze zich voortplanten en verspreiden via sporen en niet via zaden. Als we naar de levenscyclus van varens kijken, dan zien we dat die verre van primitief zijn, maar vernuftig in elkaar zitten waarbij een maximaal verspreidingsgebied gegarandeerd is – veel varens komen voor op heel het halfrond (bvb. zowel Eurasië en N-Amerika), of zijn zelfs kosmopoliet!

De varen (en ook paardenstaart) kent twee fasen: de sporofyt en de gametofyt. De sporofyt is de plant die wij zien. Deze produceert miniscule sporen in de sporangia op de sori (de bruine hoopjes onderaan het vruchtbare blad) die door de wind over zeer grote afstanden kunnen verspreid worden en bij sommige soorten zo terecht kunnen komen in spleten in muren of rotsen (muurvaren, steenbreekvaren, tongvaren…) in bossen, enz… Als de spore in gunstige omstandigheden kiemt, ontstaat er de gametofyt. Dit is een klein plantje waar archegonia met eicellen en antheridia met zaadcellen op voorkomen. De zaadcellen migreren naar een archegonium met een eicel, waarna bevruchting plaatsvindt. Dan krijg je de zygote en begint de sporofyt te groeien.

Zeer vernuftig ontwerp, waar goed over nagedacht werd, me dunkt!

Ik vind varens trouwens heel mooie planten!

One Comment on “Varens: “Primitief” of vernuftig?

  1. Graag gelezen.
    Volgens de aanhangers van de oerknal, de abiogenese en uiteindelijk de evolutielogica moet alles in aanvang primitief geweest zijn, zoals de eerste ‘primitieve’ cel (ingewikkelder dan een computer). Het rare is dat wat als meest primitieve zou moeten doorgaan, meer bepaald het atoom, de bouwsteen van alle creaties om ons heen, almaar ingewikkelder en mysterieuzer blijkt te worden. Nieuwe theorieën (als krampachtige poging om anomalieën uit de weg te gaan) zetten alles wat we erover weten op zijn kop (en maken nieuwe anomalieën). Elke deur die opengaat geeft ons de aanblik van tien nieuwe nog te openen deuren. M.a.w. hoe meer we te weten komen, hoe meer vragen we voorgeschoteld krijgen. En hoe dieper we afdalen in het ‘primitieve’ hoe vernuftiger en ingewikkelder dat alles wordt.

    Primitief: Eenvoudig 2) Gebrekkig 3) Laagstaand 4) Niet kunstig 5) Oer 6) Onbehendig 7) Onbeholpen 8) Onbeschaafd 9) Onderontwikkeld 10) Onhandig 11) Onontwikkeld 12) Oorspronkelijk 13) Op z”n janboerenfluitjes 14) Ruw
    Gevonden op https://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/Primitief/1

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: