Fossielen van de ‘Burgess Shale’: “Cambrische explosie” of gewoon een weergave van een diepzeefauna?

De meeste mensen zijn wel bekend met de ‘Burgess Shale’, een laag in de bergen in het Yoho National Park in Britisch Columbia, Canada. Die laag ligt op een hoogte van ca. 2 kilometer en wordt gedateerd in het Cambrium, zo’n 600 miljoen jaar geleden. De meestal bizar uitziende organismen die daarin worden gevonden, worden bestempeld als de eerste complexere levensvormen op aarde.

Dit is een voorstelling van een aantal van die levensvormen:

Het gaat voornamelijk om geleedpotigen, sponzen, kwallen, wormen, brachiopoden etc.

Maar waar kunnen we dit soort zaken heden nog steeds terugvinden? In de diepzee… Kijk maar even:

Reuzenpissenbed (Bathynomus giganteus), pas ontdekt in 1871:

Serolidae: Serolella bouvieri:

Saduria entomon:

Cerataspis monstrosus:

En ga zo maar door. Het grootste deel van het oppervlak van de aarde wordt bedekt door water (ca 70%), waarvan het grootste deel diepzee.

Het grootste deel van die diepzee is nog niet eens ontdekt of verkend, laat staan de soorten die er leven. Die bizar uitziende soorten die men vindt in de Burgess Shale in Canada, zijn niet zo bizar als men de nu nog bestaande en reeds ontdekte diepzee-organismen bekijkt. Als men dan bedenkt dat de meeste nu gekende diepzeesoorten nog geen 200 jaar geleden werden ontdekt, dan kan men wel bedenken dat er nog véél meer moet zijn, dat nog niet ontdekt is. Denk maar aan de coelacant die ze in de jaren 1930 plots opvisten…

Ook de soorten die men in andere lagen vindt, gedateerd in andere tijdperken, zijn veelal diepzeesoorten (zoals de lagen van arduin zogezegd uit het Devoon) zoals zeelelies, brachiopoden, solitaire koralen enz. Die bestaan nog allemaal, en leven allemaal in diepere wateren.

Een brachiopode van het geslacht Coptothyris
Een fossiele zogezegd uitgestorven brachiopode uit zogezegd het Devoon.

Wat betekent dat?

Als fauna van diepe wateren nu zo hoog wordt teruggevonden op land, dan is dat niet omdat die organismen vroeger in ondiepe zeeën of kustwateren leefden.

Alles wijst opnieuw op één grote catastrofale gebeurtenis: de zondvloed, waarbij door tektonische en vulkanische activiteit en de hevige werking van het wassende water organismen uit diepere wateren begraven werden onder sediment, verplaatst en her en der afgezet werden op hoger gelegen plaatsen.

One Comment on “Fossielen van de ‘Burgess Shale’: “Cambrische explosie” of gewoon een weergave van een diepzeefauna?

  1. Helder verhaal Michael, het is voor iedereen te begrijpen en door te vertellen aan mensen die het zondvloed verhaal van de Bijbel niet betrouwbaar vinden. Hartelijk dank !

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: