Charles Darwin had het mis
Vorig jaar had ik de kans een vruchtje op te rapen van een ginkgo (‘Ginkgo biloba’) in een publieke tuin. Het zaad, dat wat lijkt op een pistachenoot, had ik geplant (na de noot wat gekraakt te hebben, zodat het beter kon kiemen) en op een warme plek gezet. Nu begint het te kiemen.
Naast het feit dat het als ‘levend fossiel’ wordt beschouwd (resten van gingko kan men vinden in zeer veel aardlagen), heeft de boom zeer unieke eigenschappen.
Sommigen doen de boom af als ‘primitief’, of als een ‘overgangsvorm tussen varens en naaldbomen’, maar dat is natuurlijk onzin. De gingko is een volwaardige boom, die door evolutionistische wetenschappers ondergebracht wordt bij de naaktzadigen (hoewel het zaad niet naakt is, maar bedekt door vruchtvlees, en een harde noot). De boom wordt daarbij gerekend – tegen alle waarschijnlijkheid in – omdat fossielen van ginkgo worden gevonden in lagen van onder meer het Jura (ca. “180 miljoen jaar geleden”), en volgens de evolutietheorie de bedektzadigen toen nog niet bestonden (die zouden pas ontstaan zijn na “het Krijt”).
De ginkgo kan 30-40 meter hoog worden en meer dan 10 meter breed met een stamomvang van ongeveer 4 meter. Hij is goed herkenbaar aan de lange rechte stam met enkele horizontale takken. De stam van oudere bomen kan omvangrijk zijn door secundaire groei. De ginkgo kan een aantal verticale stammen vormen en een soort hangende uitwassen (chi chi) langs de stam en takken ontwikkelen. Deze kunnen in de grond wortelen en takkengroei vertonen (slapende vegetatieve knoppen) wat alleen bij de ginkgo voorkomt. De schors is lichtbruin tot bruinachtig grijs, meer bruin, met brede groeven en richels bij oudere bomen en heeft een kurkachtige structuur.
De bladeren aan de ginkgo kunnen zeer sterk variëren. Vaak worden fossiele bladeren gevonden die binnen die variatie vallen, maar toch worden toegekend aan een andere, zogezegd “uitgestorven” soort:
De ginkgo, die nu nog in het wild in China leeft, kan temperaturen tussen ongeveer –30/40 °C tot + 40°C (temperatuurzones 3-9) verdragen. Dus een zeer wijd mogelijk verspreidingsgebied. De ginkgo heeft een voorkeur voor een zonnige plaats en vochtige, diepe en goed doorlatende grond, maar past zich makkelijk aan, dus hij groeit ook in arme grond, dichte grond, diverse zuurgraden, bij hitte, droogte, luchtvervuiling etc.
De ginkgo kan heel lang leven, in China is de oudste ginkgoboom ongeveer 3500 jaar oud (dus gekiemd in 1500 vóór Christus; dat is nog vóór Mozes!). Onderzoek (artikel van Li Wang et al., PNAS 2020, lit.page) toont aan dat de Ginkgoboom bijna onsterfelijk is, genen in het cambium bevatten geen programma voor senescentie (veroudering) of dood. Het vasculaire cambium in Ginkgo biloba kan de capaciteit voor continue groei meer dan 1000 jaar of zelfs millennia behouden. Oude bomen dragen net zoveel levensvatbare zaden, pollen en bladeren als jonge. Hoewel ze al 1000 jaar oud kunnen zijn lijkt het immuunsysteem in deze bomen op dat van een 20-jarige. De lange levensduur is te danken aan ziekteresistentie-geassocieerde genen. Deze produceren beschermende chemicaliën om stress veroorzaakt door ziekten of andere omgevingsfactoren te bestrijden. De meeste ginkgobomen zullen waarschijnlijk niet sterven door ouderdom, maar door externe factoren
De ginkgo heeft een buitengewoon grote weerstand tegen ziektes, insectenplagen, schimmels, vuur, luchtvervuiling en zelfs radioactieve straling. Daarom wordt hij veel toegepast als straatboom in steden, want hij hoeft nooit bespoten te worden met bestrijdingsmiddelen.
Het extract van de gedroogde bladeren is populair in de alternatieve geneeskunde als voedingssupplement voor de toepassing bij kwalen betreffende de hersens, benen, ogen, het hart en de oren en wordt in Europa ook wel op recept voorgeschreven. Wetenschappelijke studies tonen aan dat een goed extract de bloedcirculatie en het geheugen kan verbeteren, alsmede bloedklontering en schade door vrije radicalen kan voorkomen en een verhoogd gevoel van welzijn bewerkstelligt. Ook gebruikt als thee voor een aantal kwalen. De zaden zijn ook eetbaar.
Een 1400 jaar oude boom in China:
Een boom van 800 jaar oud in Zuid-Korea:
De eigenschappen van deze boom hebben niks te maken met evolutie. God heeft deze boom zo geschapen, en aan ons gegeven. Het is als het ware een restant van de onsterfelijke natuur in het Paradijs. Wow.
Bron: Cors Gingko Pages
.